חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

כיום כ 20% מהאנשים משתמשים בתוספי נגישות באינטרנט, משמע אם האתר שלכם לא נגיש כנראה שאתם מאבדים אדם 1 מכל 5 שנכנסים אליכם.
ככה שקודם כל אתר נגיש משפר אחוזי המרה.

תוכן עניינים

מלבד זאת יש חוק ברור ברוב מדינות העולם, כולל ישראל, שיש חובה להנגיש את השירותים לאנשים בעלי מוגבלויות. החוק הזה נכון גם בעולם הדיגיטלי והאינטרנט ונקרא חוק נגישות אתרים. במידה והאתר שלכם ימצא לא נגיש, יש אפשרות להגיש נגדכם תלונה ותביעה מיידית, שעלולה לגרור נזק כספי ותדמיתי. בעולם מתקיימות מידי יום מגוון תביעות נגישות אתרים. בדיוק בגלל זה מומלץ להנגיש את האתר שלכם ולמנוע תביעות עתידיות.

מוזמנים לצפות בסרטון הבא ולהבין את המורכבות שזה עלול לגרום לאתרים בישראל:

אמות מידה של רמות נגישות בעולם 

ADA

WCAG

IS 5568

 

הגוף העולמי האחראי על נושא חובת נגישות אתרים נקרא W3C [WORLD WIDE WEB CONSOURTIUM]

והאמנה שהם יצרו נקראת WCAG [the web content accessibility guidelines]

 

גרסת ה WCAG 2.1 אומצה ע"י מרבית מדינות העולם והיא עומדת בדרגת AA.

הצהרת נגישות

צריכים להוסיף הצהרת נגישות כתובה לאתר במקום קל ונוח. אם אתם אנשים פרטיים [לא מתעסקים בשיווק או בדיגיטל ולא נותנים את השירות ללקוח בשום צורה שהיא] אתם מוזמנים להעתיק מהאתר שלי ללא עלות, רק תוודאו שאתם מכניסים את השם של העסק שלכם, השם הפרטי ומספר הטלפון שלכם.

הצהרת נגישות לדוגמא:

https://stra.co.il/accessibility-statement/

בניית אתר נגיש

כדי לבנות אתר נגיש שיעמוד בקריטריונים של חוק נגישות האתרים בעולם, יש להקפיד על כמה דברים. חלקם כוללים את התוסף עצמו שיש להוסיף לאתר. וחלקם עוסקים בצורה בה אנחנו מזינים תוכן חדש לאתר שלנו. את רוב הדברים אפשר לעשות בעצמכם, מה שאומר שאפשר לבצע נגישות אתרים בחינם לגמרי.

אז מה נדרש מאיתנו כדי להיות נגישים:

תוסף הנגשה

אינטרפייס נוח שיעזור לאנשים עם מוגבלויות לעבוד עם האתר שלנו כמו כל משתמש אחר שאין לו מוגבלות. לחצן ה TAB במקלדת הוא לחצן אוניברסאלי שאחראי לפתוח את כל נושא הנגישות באתר. חשוב לוודא שיש לנו את התוסף ושהוא אכן פועל באתר בצורה מוצלחת.

תגיות אלט ALT

כדי שהאתר יחשב בתור אתר נגיש, גוגל דורשים שכל תמונה שיש לנו באתר תהיה עם תיאור. זה נקרא טקסט אלטרנטיבי וזה מאוד חשוב. כי יש אנשים שלא מצליחים לצפות בתמונות וככה הם יכולים להבין מה התוכן שיש באתר.
כן קראתם טוב, גם אם יש לכם 1,000 תמונות באתר, אתם חייבים לדאוג שלכל אחת מהן יהיה טקסט אלטרנטיבי. אם אתם לא רוצים לעשות את זה ידני, תדעו שאתם מפסידים כוח שיווקי ופוגעים בקהל הלקוחות שלכם. אבל אפשר גם לעשות את זה באמצעות תוספי AI חכמים, שיודעים לזהות את התמונות ולרשום טקסט שמתאר אותן.

בהתאם לחוק הישראלי לפי קריטריון 1.1.1 מ-WCAG 2.0.

דוגמא איך זה אמור להיראות:

טקסט ALT

ניגודיות בין טקסט לרקע

ביחס של לפחות 1 ל 4.5 לטקסט רגיל ו-1 ל-3 בטקסט גדול

הכוונה שאתם צריכים לוודא שהמלל קריא גם לאנשים עם מוגבלויות. לדוגמא צבע צהוב על לבן קשה לקריאה. יש לזה ממש מפת צבע שלמה ואנחנו תמיד בודקים אותה באתרים של לקוחות. בנוסף גם כשאנחנו עושים מניפת צבעי מותג לאתר או ללוגו.

ניתן להוריד תוסף לדפדפן ולבדוק את האתר שלכם, קחו קישור: https://wave.webaim.org/extension/

דוגמא מהאתר שלי איך זה אמור להיראות כשזה תקין:

ניגודיות בין טקסט לרקע

טיפ של STRA:

טקסט אלטרנטיבי הוא גם אחלה כלי לקידום האורגני, הוא גם משפר את הניקוד שלנו בגוגל וגם עוזר בחשיפה ככה שאם מישהו יחפש את המונח של הטקסט שהכנסתם בתמונה יש סיכוי שהוא יגיע לאתר שלכם.

פתרונות הנגשת אתרים

  1. פטור מנגישות אתר

אפשר להוציא פטור מנגישות אתר, אבל אני כבר אומר שזה הרבה יותר מסובך מאשר לעשות את האתר נגיש.
אבל שווה הצצה, יש לכם כאן קישור לראות את הקריטריונים: https://www.gov.il/he/departments/guides/website_accessibility?chapterIndex=8

  1. הורדת תוסף הנגשה חינמי והוספת הצהרת נגישות לאתר – מכסה אותכם ב 80% מהמקרים בערך.

אם יש לכם אתר וורדפרס אז זה יחסית פשוט, צרכים להוריד תוסף נגישות וורדפרס

תוסף הנגשה חינמי לוורדפרס לדוגמא: https://www.enable.co.il/

הצהרת נגישות לדוגמא: תפתחו דף חדש באתר תכניסו אותו לפוטר שלכם, תקראו לו הצהרת נגישות ותכניסו תוכן דומה למה שיש אצלי באתר כמובן עם שם העסק שלכם וכל הפרטים שלכם.

  1. תוסף הנגשה מקצועי בתשלום – תוסף נגישות איכותי ומקצועי מגן עליכם כמעט ב 100%. גם במקרה וקרתה תקלה יש ייעוץ משפטי איכותי שיודע להסביר ולהנחות אתכם. מכל האתרים שיצא לי להכניס בהם את התוסף, לא נתקלתי עדיין במקרה והיה תלונה כלשהי, ככה שאפשר להגיד שהשירות הוא די בטוח.

השירות מתחלק ל 2 – תוסף ההנגשה שהוא מאוד איכותי ומקצועי ומעט טוב יותר מהמתחרים בשוק. והחלק השני שלומד את האתר באמצעות בינה מלאכותית. המערכת סורקת את האתר כל 24 שעות ומבטיחה שכל העדכונים יעברו במהירות ויעילות.

יכולים להיכנס לעמוד הבא ולהוריד אותו: 

https://accessibe.com/

*גילוי נאות, אנחנו מקבלים עמלה אם אתם רוכשים מהלינק הזה, כמובן שבכם זה לא פוגע חלילה.

לסיכום

טוב אז לסיכום נושא נגישות אתרים הוא חשוב ביותר, גם ברמה החברתית וגם ברמה החוקית.
אני לא באמת מצליח להבין למה הממשלה סיבכה כל כך את הנושא והפכה אותו לכזה מסורבל ומורכב אבל זה המצב. אז כשאתם בונים אתר חדש, תוודאו שמי שבונה לכם אותו מבין את החוק היטב ולוקח אחריות על האתר.

אם יש לכם אתר והוא עדיין לא מונגש, תדעו שאתם חשופים לתביעות וגם פוגעים באוכלוסייה גדולה בנוסף לפגיעה בהמרות שלכם.

נתתי כאן מספר פתרונות שיכולים להתאים לרוב הלקוחות, כמובן שיש דברים מורכבים יותר ואם תרצו אשמח לייעץ ולעזור.

בנוסף אם אתם מסתבכים על ההטמעה של התוספים והצהרות הנגישות ומעדיפים שנעזור לכם בלי לשבור את הראש אז מוזמנים ליצור קשר ואני אנסה לסייע.

 

תודה,

עידן שמואל – מייסד STRA בעל תואר שני עם התמחות בשיווק דיגיטלי.

האתר החדש שלנו בבנייה, סליחה על אי-הנוחות.

חלק מהדברים באתר עדיין לא מושלמים אבל תצפו להפתעות בהמשך :)

מחכים לכם!